In het jaar 2000, heb ik, Vincent Coolen een sportschool opgericht voor het verzorgen van Jiu-Jitsutrainingen. In 2004 besloot ik om ook Judotrainingen te gaan geven in Oisterwijk na jaren op verschillende sportscholen in de omgeving Judotraining te hebben gegeven.
In 2011 werd vanuit meerdere locaties in Oisterwijk de stap gemaakt naar een eigen Dojo bij SportArena Oisterwijk. In de tijd die hierop volgde werd in Oisterwijk uitgebreid met andere sporten en zijn we gestart op nieuwe locaties buiten Oisterwijk. Inmiddels wordt op zes locaties training verzorgd in de omgeving Oisterwijk-Tilburg.
Team Coolen ziet de sporten die worden aangeboden als een uitermate geschikt middel om fitter, sterker, socialer en weerbaarder te worden in vele opzichten. Bij Team Coolen is ruimte voor alle leeftijden en voor iedere behoefte is er een plekje. Wil je graag fanatiek trainen en deelnemen aan wedstrijden, kunnen we je hierin bedienen. Wil je recreatief maar toch fanatiek trainen, dan hebben we voor jou ook de juiste training. Door de ervaringen die ik heb opgedaan, is voor mij steeds duidelijker geworden hoe belangrijk het is dat men zich ontwikkelt door middel van beweging. Het is mijn passie en ik zie het als een missie om kinderen in vele opzichten sterker, socialer en weerbaarder te maken zodat zij zodat zij hier de rest van hun leven profijt van hebben.
Het beoefenen Judo of een vergelijkbare vechtsport geeft kinderen een houvast in het leven. Het is een schoolvoorbeeld om lichaam en geest met elkaar in balans te brengen. Ondanks de om zich heen grijpende ‘alles moet kunnen’ mentaliteit, blijven de grondbeginselen van de oosterse vechtkunsten in de huidige moderniteit recht overeind. Kinderen leren met Judo spelenderwijs conflicten op te lossen. Judo is daarom uitermate geschikt als opvoedmethode. Iedere ouder wenst het beste voor zijn of haar kind(eren).
Opvoeden is in de praktijk dikwijls een kwestie van vallen en opstaan. In de hedendaagse hectische maatschappij, zal kinderen met name geleerd moeten worden vaardig met ‘conflicten’ om te gaan. Een conflict komt niet zomaar uit de lucht vallen. Slechte communicatie is dikwijls de oorzaak van een conflict. Daarom is het van belang dat kinderen van jongs af aan spelenderwijs leren omgaan met conflicten. Leren conflicten te vermijden en leren conflicten op te lossen.
Een en ander zorgt uiteindelijk voor een sterke persoonlijkheid. Want juist tijdens een Judotraining leer je omgaan met conflicten, ze te vermijden en ze op te lossen. Iedere les opnieuw wordt op een creatieve manier de oplossing van conflicten aangedragen. Waarom je op de ene manier een conflict wel oplost en op de ander manier niet. Soms is hierbij het spreekwoord ‘wie niet horen wil moet maar voelen’ van toepassing. Een gezonde theorie omdat het lichaam soms een andere kant uit wil dan onze geest. Lekker in je vel zitten is uiteindelijk de toestand waarin we allemaal willen verkeren. Vechtsporten dragen daarin als opvoedmethode in hoge mate bij. Zie de vijf volgende aandachtspunten:
Tijdens de training zal het oplossen van conflicten vreedzaam worden aangemoedigd. Hieronder valt onder andere het omgaan met ‘verliezen’.
Het bevorderen van zelfbeheersing. Hoe ver kan ik gaan en wat wordt er van mij verwacht? * Conflicten oplossen door je verstand te gebruiken. Jezelf tot de orde roepen als je voelt dat je het niet aan kunt.
Geloven dat samenwerking goed is. Luister naar de ander en sta open voor feedback en verandering(en).
Gezonde competitie aanbevelen om een kind aan te moedigen sterk en vol vertrouwen te zijn. Kijk hoever je kunt gaan, maar niet tot het uiterste. Leer je grens bepalen en leer de grens van de ander aan te voelen.
Een kind dat in zijn opvoeding een aantal jaren Judo of een vergelijkbare sport heeft beoefend heeft de normen en waarden voor het dagelijks leven meegekregen. Kinderen die Judo als levenswijze hebben meegekregen, staan veel meer open voor de ander, houden veel meer rekening met de ander, waardoor zij als individu bewuster in het leven zijn komen staan. Hoewel sport, in het algemeen, een opvoedkundige waarde kan hebben, is Judo traditioneel een activiteit die is bedoeld om een beter mens te worden. Judo is veel meer dan winnen op de mat. Judo is een levenswijze waar de overwinning in je hoofd zit.
In de Dojo is er geen onderscheid in ras, klasse of geslacht. We maken alleen onderscheid in graduatie. Een graad in de sport moet je verdienen en geeft je een hogere status in de groep. Deze hogere status zul je ook moeten waarmaken tijdens de training.
Je hebt respect voor de Sensei.
Je hebt respect voor andere deelnemers. Houd rekening met anderen en behandel hen zoals je ook zelf graag behandeld wilt worden.
Je hebt respect voor jezelf. Geloof in jezelf en laat zien wie je bent en wat je kunt.
Zowel in de Dojo als in de kleedkamer blijf je van spullen van andere mensen af. Behandel daar de mensen ook met respect. Dit is hier een onderdeel van.
Technieken die je in de Dojo leert mogen niet buiten de Dojo worden toegepast.
Zorg dat je op tijd aanwezig bent.
Je verlaat alleen de Dojo met toestemming van de Sensei (leraar).
Wanneer je merkt dat je iemand aftikt, laat je meteen los. Blijkbaar heeft iemand pijn of hinder van de techniek die je maakt.
Je gaat voor of na de training naar het toilet. Niet tijdens de training!
Je hebt de juiste inzet en discipline tijdens de training
Je hebt altijd een actieve houding. Je staat, zit of hangt niet tegen de muren van de Dojo.
Voor je de Dojo betreedt, zorg je er voor dat je lichaam (inclusief haren en nagels) schoon is. Je bent met een contactsport bezig dus is het een vereiste om fris te zijn. Wie wil, kan voor en/of na de training een douche nemen in de kleedkamer.
Je betreedt de Dojo op blote voeten.
Buiten de Dojo loop je op slippers. Je zorgt dus dat je voeten schoon zijn als je de Dojo betreedt.
De nagels van zowel handen als voeten dienen kortgeknipt te zijn.
In de Dojo wordt niet gegeten en/of gedronken.
In de Dojo draagt men geen sieraden. Hieronder vallen ook armbandjes, touwtjes etc. Sieraden die je niet kunt afdoen, dien je voorafgaande aan de training af te tapen.
Haren die zo lang zijn dat ze in het gezicht kunnen hangen, dienen te worden opgebonden. Dit mag enkel met een elastiekje. IJzeren haarklemmen en haarbanden zijn verboden
Wanneer je een wondje hebt voor of tijdens de training is het zaak deze zo spoedig mogelijk te (laten) behandelen. Wanneer je een wondje op je voet hebt, blijft een pleister meestal niet zitten. Zorg er daarom voor dat je altijd een paar schone sportsokken in je sporttas hebt zitten.